вторник, 13 март 2018 г.

ПОСЕЩЕНИЕ......без ИЗВИНЕНИЕ?

Превод на коментара на г-жа Ивана Соколовиќ Найјдова от скопската телевизия „Алфа (преводът е мой, но ако се съмнявате в коректността му, проверете на http://alfa.mk, а в случай, че материалът не се повяви, напишете фамилията на премиера в горния десен „Пребараj” – бел.моя):
 „Той отдаде дължимото и е заяви, че това не бива да се повтаря, но не се извини на евреите за депортацията, извършена от немските и българските окупатори. За българския премиер Бойко Борисов истината за геноцида преди 75 години е, че България е спасила 48 хиляди евреи, всичко останало е пропаганда. В бившия монопол …. все още има знак, че германски и български окупатори са депортирали хиляди евреи преди 75 години…

Остава да видим дали в духа на добросъседските отношения, ….. ще бъде премахнато и това табло, където се казва, че българските окупатори са участвали в депортацията на евреите. 


Непосредствено след като Заев  и Борисов си подадоха ръка и се ангажираха, че ще се грижат за добросъседските отношения, за българска телевизия македонският премиер призна, че докато е бил кмет е дал заповед от паметника на народния герой Благой Янков – Муча (след навлизането на българската армия в Югославия е сред първите, които организират отпор срещу нея, създател на партизанска база в село Долани, при разкриване на базата и последвалата престрелка с полицията е ранен, но успява да се измъкне, .български военен съд го осъжда задочно на смърт и разпространява заповед за арестуването му, през юни 1944 година скривалището му е открито и след кратка престрелка на улиците на Струмица той е убит, провъзгласен е за народен герой на Югославия на 11 октомври 1951 г. – бел.моя) в Струмица да бъде отстранено прилагателното „български” като описание на куршума, който е убил героя.

А как ТВ „Ситалк” отрази събитието, може да видите на колажа:


Şerefe, дами и господа! 
За успешното посещение на премиера в Македония!
 



Няма коментари:

Публикуване на коментар