четвъртък, 16 март 2017 г.

СЪБИТИЯ И ЛИЧНОСТИ….


      От автобусната спирка, срещу сградата на Министерството на отбраната на бул. „Генерал Тотлебен” започва една една малка уличка, водеща към Военномедицинска академия. Носи името на френския геолог, географ, картограф и етнолог от немски произход Ами Буе (1794 – 1820)



Вчера – 16 март, се навършиха 223 години от рождението му. В резултат на научните му пътешествия на Балканите, през 1840 г. издава книгата La Turquie d'Europe; observations sur la geographie, la géologie, l'histoire naturelle“, в която е първата геоложка карта на България. В нея подробно са описани Рила, долината на Струма и Пирин, Софийската котловина, Витоша, северните и южни склонове на Стара планина от Искърския пролом до Черно море, горното течение на Искър, цялото течение на Марица, широката и плодородна Горнотракийска низина.
В издадената от Буе етнографска карта на Османската империя (1847) за първи път са определени българските етнографски граници, почти четвърт век преди учредяването на Българската екззархия  с фермана на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г. 

За нас той пише: Българите населяват България, Долна Мизия и по-голямата част от Горна Мизия; те съставят при това главната ядка на населението в Македония, с изключение на най-крайната югозападна част от Костур до и по Бистрица.

Беше редно на вчерашния ден рождението му да бъде отбелязано. Само че националните „системни” телевизии МЪЛЧАХА!

…. 
На вчерашният ден поменатите български „системни” телевизии надълго и нашироко коментираха изборите в Холандия и резултатите на крайнодесния Герт Вилдерс.

Само дето пропуснаха да ни разкажат, че през 1998 г. господинът е бил депутат от Народната партия за свобода и демокрация на днешния премиер Рюте.


Която по-късно напуска, за да създаде (2006 г.) своята националистическа Партия на свободата (в това отношение има един български нецензурен лаф – „пърдяли са в едно гърне!”).
Нещо като Ердоган и Гюлен, но в западноевропейски вариант.
И други интересни неща можеха да чуят българските зрители за политическия живот в ниската страна и най-вече „коя партия КОЯ е” в действителност. Само че националните системни телевизии нямат навика да канят хора като сливналията г-н Димитър Гърдев бивш дипломат, експерт по международна сигурност и информационни войни, член на Управителния съвет на Центъра за мирни изследвания и политика за сигурност.

Ама що да го канят.
С „подпорките” на щатните коментатори е къде, къде по-лесно!
Пък и не е добре толкова много да знаем. 
Току виж сме се замислили за произхода на българските политици и политички. Баш преди парламентарните избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар